L’aproximació a la realitat de les persones i la integració assistencial marquen la jornada anual del projecte +FUTUR

Amb més de 250 professionals del sector salut i social, es consolida com una trobada de referència pel sector

El 14 d’octubre de 2022 hem celebrat a l’auditori del CaixaFòrum Barcelona la IV Jornada +FUTUR Ens movem X les Persones, Superem barreres: implementem, una jornada on han assistit més de 250 professionals del sector salut i social i que s’ha consolidat com a trobada de referència pel sector. Durant aquesta IV Jornada +FUTUR, organitzada per La Unió i els membres del Comitè d’Impuls +FUTUR, i conduïda pel periodista Eloi Vila, s’ha fet un pas més, visibilitzant l’evolució del projecte i la presentació d’un prototip per a la implementació de la integració assistencial. La Jornada ha comptat amb la col·laboració de la Fundació La Caixa, Pfizer i MSD.

Evolució del Projecte +FUTUR

Durant la benvinguda, Roser Fernández, directora general de La Unió, ha fet referència a que la IV Jornada +FUTUR “ha permès retrobar-nos presencialment, amb ganes de generar sentiment de pertinença a una xarxa sanitària i social d’organitzacions i professionals, que des del bon govern i la bon gestió volem impulsar les transformacions necessàries per contribuir a millorar la salut i el benestar de les persones”. Aquesta jornada, a més, s’ha fet “des d’una mirada oberta i col·laborativa, escoltant i aprenent de l’experiències i les bones pràctiques, incorporant la veu dels nous lideratges professionals, i sobretot la veu dels nous perfils de ciutadans, amb noves necessitats i valors”.

Josep Fusté i Carles Oliete, direcció del projecte +FUTUR, han fet el rendiment de comptes del projecte que va néixer el 2017 des del compromís de tots els que formem part de La Unió en comprendre els nous paradigmes que vèiem a venir i avançar-nos als reptes i canvis de futur. Hem fet aquesta mirada amb testimonis que ens han acompanyat al llarg d’aquests anys: Helena Ris, Josep Figueras, Cristina Adroher, Mireia Sans, Aina Plaza, Gemma Craywinckel, Oriol Fuertes, Jaume Duran, Joana Ortega, Mª Emília Gil i Rafa Bengoa.

Roser Fernández, directora general de La Unió

Josep Fusté i Carles Oliete, direcció del projecte +FUTUR

Conferència Lideratge per la transformació de les organitzacions 

Rubén Llop, soci fundador de l’Institute for Transformational Leadership i president del Patronat de la Fundació IfT, ha parlat de com el lideratge pot ajudar a la transformació de les organitzacions i el valor de prendre decisions individuals disfrutant del viatge per crear el millor futur col·lectiu. Ha destacat que el lideratge per crear aquest futur només es produeix a partir del compromís personal i que “motivar és mobilitzar a l’acció”.  I adreçant-se a l’auditori va afirmar ” ja estem creant +Futur. Ja estem treballant en un equip que s’estima”.

Si et vas perdre la jornada, pots tornar a escoltar la conferència de Rubén Llop.

Presentació del Prototip de La Unió per implementar la integració assistencial

El Comitè d’Impuls +FUTUR ha presentat el Prototip d’Integració Assistencial, únic i innovador a tot l’Estat, que proporciona a les entitats elements per tal d’accelerar la integració assistencial entre organitzacions d’un territori. L’objectiu és garantir la continuïtat d’atenció a la persona des de la coordinació dels recursos i la participació de professionals i persones per tal de millorar la resolució dels problemes salut i la satisfacció. Es tracta d’un projecte pioner a tot l’Estat, que ha comptat amb la participació de 30 entitats i 80 professionals del sector sanitari i social i de l’administració.

Amb el Prototip d’Integració Assistencial, La Unió suma en fer efectives les polítiques públiques de salut proposant a les organitzacions sanitàries i socials un viatge, des del moment actual, fins a la visió de futur del model d’organització desitjat per un territori amb un impacte directe en resultats de salut de la població.

 

Fem que les coses passin

En aquest viatge es convida a participar interactivament a organitzacions, professionals, pacients i a la comunitat, proporcionant-los eines per tal de superar barreres i avançar conjunta i cooperativament cap a l’objectiu comú: la millora de l’atenció i la qualitat de vida de les persones.

La presentació s’ha acompanyat amb píndoles demostratives d’experiències d’entitats de La Unió que estan funcionant. Amb la visualització d’experiències d’integració assistencial: Ajuntament de Vilafranca i Consorci Sanitari Alt Penedès i Garraf, Althaia, Xarxa Assistencial Universitària de Manresa, Fundació Aspace Catalunya, Consorci Sanitari de Terrassa, Corporació de Salut del Maresme i la Selva, Corporació Sanitària Parc Taulí, Fundació Assistencial Mútua Terrassa, Fundació Gestió Sanitària Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa i Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, i Fundació Salut Empordà.

Camí per aconseguir la visió de futur. Prototip de La Unió per a la integració assistencial.

Conversa dels membres del Comitè d’Impuls +FUTUR amb l’Eloi Vila.

La governança es considera la barrera més difícil de superar per a la integració assistencial

Durant la jornada, s’ha obert un procés participatiu on s’ha preguntat quina era barrera més difícil de superar per aconseguir la integració assistencial i la més votada va ser els aspectes relacionats amb els acords entre organitzacions i l’administració per tal d’assegurar el contínuum assistencial.

Després de presentar el Prototip, els assistents opinen que les seves organitzacions estan en un nivell de desenvolupament del 6,2 sobre 10 de mitjana per aplicar les recomanacions.

Resultats del procés participatiu

Apropar realitats a través d’històries humanes és la manera de conèixer-les

Per conèixer com viuen les persones i les famílies la integració assistencial hem comptat amb la visió de testimonis i històries reals.

Durant la conversa amb tres persones que han viscut diferents experiències dins del sistema s’ha destacat la complexitat de transitar entre àmbits assistencials, s’ha fet èmfasi en la importància de conèixer en tot moment quins són els seus referents professionals i per a què, quan i com es comunicaran. Des de l’experiència de la persona i la família, es demana poder participar, afavorint la seva informació, i sempre respectant i garantint els seus drets i desitjos.

Testimonis

Cloenda del conseller de Salut Manel Balcells

Enric Mangas, president de La Unió, va agraïr la presència del conseller de Salut, en una de les seves primeres intervencions públiques i ha fet referència a la lleialtat institucional que guia la relació de La Unió amb l’Administració. En el marc del projecte +FUTUR, ha remarcat com ens hem anat adaptant a tots els canvis esdevinguts, inclús als derivats de la pandèmia. A més, ha destacat que a través de la integració assistencial podem fer que ciutadans i famílies disposin d’un sistema sòlid i que s’adapta a la seva realitat. “Compteu amb nosaltres. Compteu amb la Unió. Continuarem treballant des del respecte institucional i des del compromís amb el bon govern i la bona gestió, per continuar enfortint el sistema sanitari i social català.”

En la cloenda, Manel Balcells s’ha sumat al Fer +FUTUR és fer Pla de Salut i ha apostat pels valors del model sanitari català. “La Unió sou una peça clau i compto amb tots vosaltres per a aquesta aventura perquè el que ens hi juguem és molt i som aquí per treballar per a la millora de la qualitat de vida de la gent, que és el ens mou”, ha assegurat. 

Recupera les paraules del conseller de Salut durant la cloenda.

Galeria d’imatges de la Jornada