Organitzacions segures

28/09/2023
Cicle Mirem el Futur amb una mirada oberta al món

Cicle “Mirem el futur amb una mirada oberta al món”.

28 de setembre de 2023

La Unió hem celebrat la sessió Organitzacions Segures que s’inclou en el compromís de millorar la confiança dels professionals i de la ciutadania amb les organitzacions i promoure la cultura de la qualitat i la seguretat del pacient que valora l’aprenentatge dels errors i l’atenció centrada en la persona. Aquest és i ha de ser un compromís holístic i transversal de totes les organitzacions.

La sessió s’ha celebrat el 28 de setembre a la seu de La Unió dins el Cicle “Mirem el Futur amb una mirada oberta al Món”, organitzada amb motiu del Dia Mundial de la Seguretat del Pacient i en el marc de la col·laboració de Hartmann amb el projecte +FUTUR, i s’ha estructurat en 3 parts:

1. És possible? Quin és el marc conceptual i com s’està abordant les transformacions amb una anàlisi comparada internacional.

Imma Fernández, Infermera de la Corporació Sanitària Parc Taulí i membre del Grup d’experts de la OMS per la prevenció de la infecció i la higiene de mans, ha presentat l’evolució històrica de la que va ser la primera intervenció per millorar la seguretat del pacient: la higiene de mans. L’adaptació a la pandèmia ha tingut repercussió sobre aquesta pràctica que ara s’ha de tornar a posar en valor. També ha fet un repàs del que s’està fent a nivell internacional en aquest camp.

2. Ho volem fer? Quin és el compromís de les Administracions en impulsar els canvis sistèmics per facilitar aquestes transformacions.

Clara Pareja, directora general d’Ordenació i Regulació Sanitària del Departament de Salut, ha presentat el Pla Estratègic de Qualitat i Seguretat dels Pacients de Catalunya 2023-2027 que s’estructura en 8 línies estratègiques i 26 objectius que abarquen des de la governança, a la formació, la notificació i la recerca. El propòsit és  reforçar la cultura de seguretat en tot el sistema de salut i fomentar la declaració d’incidents per aprendre i millorar. Alhora ha posat a disposició del sector tots els instruments i eines que disposa Catalunya entorn la Plataforma de Seguretat dels Pacients de Catalunya.

3. Ho podem fer? Aplicació en el nostre entorn, d’acord amb experiències i casos pràctics

Joan Maria Ferrer, director de Qualitat, Docència i recerca de la Fundació Sanitària de Mollet, ha presentat evidències de com la governabilitat de les organitzacions té força influència sobre els resultats en la seguretat dels pacients. 

Des de La Unió, María Pueyo i Carles Oliete, han presentat els resultats del Taller d’Organitzacions Segures que es va fer al maig amb recomanacions operatives. 

Descobreix les properes sessions del cicle:

  • Clima i salut
  • V Jornada +FUTUR el 10 d’octubre.

Et pot interessar…

Memòria activitat +FUTUR i nova etapa

Memòria activitat +FUTUR i nova etapa

Un any marcat per l’elaboració de les pautes de progrés per a la integració assistencial, la mirada internacional i el desplegament de les àrees d’acció prioritàries gràcies a la col·laboració d’entitats i partners de coneixement.

La Unió a Tallinn Charter

La Unió a Tallinn Charter

La Unió celebra el Dia Mundial de la Cobertura Sanitària Universal des de Tallinn Charter 2023 com a membre convidat a la conferència per la International Hospital Federation.