Col·laboració per avançar en organitzacions segures: el projecte +FUTUR impulsa una cultura de seguretat

29/08/2023
Disponible l’informe +Futur sobre com fomentar la col·laboració i compartir bones pràctiques per millorar la seguretat dels pacients.

29 d’agost de 2023

El 10 maig una trentena de referents de seguretat del pacient i direccions assistencials i de qualitat de 14 entitats del teixit associatiu de La Unió van participar al II Taller +FUTUR de La Unió per fomentar la col·laboració i compartir bones pràctiques per millorar la seguretat dels pacients.

La Unió ha organitzat la sessió aprofitant la possibilitat que ofereix el teixit associatiu de La Unió en el marc de les iniciatives de transformació del projecte +FUTUR en col·laboració amb HARTMANN. Aquesta col·laboració amb Hartmann permet, a través de l’expertesa i coneixement, impulsar la implantació de la seguretat de pacients a través d’accions concretes dirigides a les organitzacions, superant barreres i creant una cultura organitzativa alineada amb el canvi en la gestió de l’atenció a les persones.

Els participants han destacat la importància de promoure una cultura de seguretat, la qual cosa implica canvis organitzatius per posar l’èmfasi en la prevenció i l’aprenentatge dels errors.

L’enfocament general és fer partícips a tothom, incloent-hi la direcció, els professionals i fins i tot els mateixos pacients i els seus familiars. Cada individu té un paper crucial en garantir la seguretat en les organitzacions.

Una idea important és canviar la forma de parlar sobre la seguretat en el sector. Cal crear un relat positiu que valori l’aprenentatge, la formació i l’anàlisi de dades. També s’ha destacat la importància de millorar la comunicació i compartir informació clau per augmentar la consciència i el coneixement dels professionals de la salut.

 

En el taller, s’han identificat àrees específiques que requereixen accions tant de les organitzacions, el sistema i que es poden promoure des de La Unió.  Per aconseguir-ho, es busca establir protocols comuns, compartir informació i facilitar la formació i l’accés a eines essencials, com ara higiene de mans, desinfecció i ús de dispositius.

El resultat del taller ha estat positiu, amb accions concretes definides i un fort compromís per part de totes les entitats associades a La Unió per implementar millores en la seguretat del sistema de salut. Aquesta iniciativa busca continuar treballant en xarxa i ampliar la participació d’altres institucions en el futur.

Aquesta és una iniciativa fonamental per garantir una millor atenció als pacients i una cultura de seguretat més robusta. Tots podem col·laborar i contribuir en aquesta tasca essencial per millorar el nostre sistema sanitari.

Ja està disponible l’informe +Futur com a resultat del taller participatiu amb accions concretes definides i amb un fort compromís per part de totes les entitats associades a La Unió per implementar millores en la seguretat del sistema de salut. Aquesta iniciativa busca continuar treballant en xarxa i ampliar la participació d’altres institucions en el futur.

Et pot interessar…