Tendències sobre el futur de la Infermeria

01/12/2021

La infermeria ha estat reconeguda internacionalment  per la seva contribució en la lluita contra la COVID-19.

Diferents tendències internacionals demostren el paper clau en el sistema sanitari, amb una combinació única d’habilitats, coneixements, dedicació i resiliència per millorar la salut i el benestar de la població.

 La pandèmia va obligar a adaptar organitzativament el rol de la infermeria per poder donar resposta a les necessitat dels pacients. 

 

Ponència Internacional

Durant el 44th IHF World Hospital Congress a Barcelona , la sessió plenària amb el títol Nursing leadership in transforming healthcare during a world-wide pandemic: examples from the field, va explorar la importància del lideratge de la infermeria amb diferencies experiències innovadores durant la Covid19 i va identificar els reptes de futur, així com també estratègies de resiliència i suport emocional que s’han posat en marxa en diferents entorns.


La taula va comptar amb represeantació de La Unió amb Adela Zabalegui, com a membre directiu de la campanya Nursing Now i Eulàlia Juvé com a membre directiu de l’International Council of Nurses.

Ponència disponible a https://vimeo.com/642767346/d3b703cc20  (fins el 10 de desembre.)

 

Documents internacionals de referència

El document “Global strategic directions for nursing and midwifery publicat per la OMS, proposa orientacions estratègiques per apoderar la infermeria en tots els països perquè puguin exercir un paper de lideratge en l’atenció sanitària i fer front a l’escassetat de professionals:

 • Educació: el nombre d’infermeres igualarà la demanda del sistema de salut i requerirà els coneixements, competències i actituds necessaris per complir amb les prioritats nacionals de salut.
 • Llocs de treball : augmentar la disponibilitat de treballadors de la salut mitjançant la creació sostenible de llocs de treball d’infermeria, contractar i retenir de manera eficaç, i gestionar èticament la mobilitat i la migració internacional
 • Lideratge : augmentar la proporció i l’autoritat de les infermeres en llocs superiors de salut i acadèmics i desenvolupar contínuament la propera generació de líders en infermeria.
 • Prestació de serveis: combinar l’àmbit de la recerca, docència i formació amb la prestació de serveis segurs i solidaris.

El document “El futur de la infermeria 2020-2030” de la NATIONAL ACADEMY OF MEDICINE dels Estats Units, explora com les infermeres tenen el rol de reduir desigualtats, promoure la salut i potenciar eines com les tecnologies per donar una atenció centrada en la persona.

Recomana que les estratègies per avançar i l’equitat en salut, els sistemes sanitaris han d’educar, remunerar, apoderar i habilitar les infermeres de manera permanentment eliminant barreres de pràctica, valorar les seves aportacions, preparar-les per entendre i abordar els factors socials que afecten la salut, i diversificar la força de treball.

  Experiències innovadores del portal +FUTUR

   Recollim diferents experiències innovadores on la infermeria és clau per donar respostes organitzatives davant la Covid-19. En elles es demostra com un puntal de l’atenció als pacients durant la pandèmia són els professionals d’infermeria que han demostrat un alt grau de resiliència, compromís i adaptació a la situació.

   Et pot interessar…

   Memòria activitat +FUTUR i nova etapa

   Memòria activitat +FUTUR i nova etapa

   Un any marcat per l’elaboració de les pautes de progrés per a la integració assistencial, la mirada internacional i el desplegament de les àrees d’acció prioritàries gràcies a la col·laboració d’entitats i partners de coneixement.

   La Unió a Tallinn Charter

   La Unió a Tallinn Charter

   La Unió celebra el Dia Mundial de la Cobertura Sanitària Universal des de Tallinn Charter 2023 com a membre convidat a la conferència per la International Hospital Federation.