La col·laboració, clau d’èxit per sistemes de salut
centrats en la persona i les comunitats
La Unió i els seus associats intercanvien aprenentatges i coneixements en el 46è WHC a Lisboa
Del 23 al 27 d’octubre ha tingut lloc a Lisboa la cita mundial que ha reunit al voltant de 1.500 líders i experts sanitaris de 90 països, enguany sota el lema “Aprenentatges Globals, Accions Locals”. L’edició d’enguany s’ha centrat en qüestions de sostenibilitat mediambientals, el benestar i retenció dels professionals, el lideratge directiu i les noves formes d’atenció i gestió de les organitzacions centrades en la persona.
Un any més, Catalunya ha aconseguit una destacada presència amb més 15 entitats associades a La Unió, representades per 40 delegats, han participat activament defensant els seus projectes a través de ponències i pòsters. Algunes de les entitats catalanes representades inclouen Althaia, Aran Salut, Clínic Barcelona, Consorci Sanitari de Terrassa, Fundació Aspace Catalunya, Fundació Assistencial de Mútua de Terrassa, Fundació de Gestió Sanitària Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Fundació Sanitària Mollet, Fundació Hospital Sant Celoni, Hospital de Berga – Salut Catalunya Central, IDI-Institut de Diagnòstic per la Imatge, Parc sanitari Pere Virgili, així com els associats col·laboradors Doole Health i Validated ID.
Acció internacional de La Unió
Mirem el Futur amb una Mirada oberta al Món
Aquest esdeveniment és clau en l’estratègia d’internacionalització de La Unió que vol mostrar les potencialitats del model sanitari a través de les entitats associades i alhora facilitar l’aproximació a les millors fórmules d’altres països amb l’objectiu d’atendre millor les persones.
Membres actius en la Governança de la IHF
La Unió, membre de la International Hospital Federation (IHF), s’ha involucrat activament en diversos espais vinculats a la presa de decisions sobre la IHF que s’han celebrat en el marc del congrés.
Òrgans de govern
Jaume Duran, actual vicepresident, comissionat d’afers internacionals i representant de La Unió a la Junta Directiva de la IHF, ha intervingut en el Consell de Govern (Governing Council), format per 25 membres elegits, que es reuneix tres vegades a l’any per supervisar els afers de la IHF.
Durant l’Assemblea General de la IHF s’han destacat les accions realitzades durant l’any, on s’ha posat en valor l’èxit de l’Study Tour a Ginebra sobre Experiència de Sostenibilitat i Medi Ambient que La Unió va organitzar el mes de juny.
Young Executive Leaders (YEL)
Cada any, La Unió col·labora amb el programa Young Executive Leaders (YEL), que selecciona joves executius amb l’objectiu de millorar les seves habilitats de gestió i lideratge i establir xarxes internacionals.
En l’edició actual, Carles Oliete, coordinador tècnic del Projecte +FUTUR i referent d’afers internacionals de La Unió, ha estat seleccionat per participar als YEL 2023. Ha centrat el seu treball en abordar l’impacte financer de la COVID-19 als hospitals, així com en les lliçons apreses, oferint perspectives de diversos països i sistemes sanitaris. Aquest anàlisi va ser presentat durant la clausura del programa YEL 2023, i l’article complet que detalla les seves conclusions i perspectives està disponible aquí.
Association Leaders Circle
Natàlia Allué, referent del CTA d’acció internacional de La Unió, i Carles Oliete, referent d’afers internacionals de La Unió, s’han reunit a la Association Leaders Circle amb altres 25 líders d’associacions internacionals de salut i hospitals, membres de l’IHF, per compartir idees sobre com fer front als nous desafiaments del sistema.
Durant la reunió, es va posar èmfasi en la necessitat de col·laboració entre les diferents associacions i institucions de salut per desenvolupar solucions efectives i abordar les complexitats emergents en el camp de la salut a nivell mundial. Es va destacar la importància de compartir coneixements i millors pràctiques per millorar la resiliència dels sistemes de salut i garantir un accés equitatiu als serveis sanitaris.
La Unió es posiciona internacionalment presentant projectes innovadors
Carles Oliete ha presentat la nova eina de La Unió Pautes de progrés Apoderament i Participació de les Persones dissenyada per ajudar les organitzacions sanitàries i socials a avançar en el desplegament d’un model d’atenció centrat en les persones.
Maria Emilia Gil ha mostrat el compromís ferm de La Unió amb la sostenibilitat, presentant diverses estratègies concretes com la Guia pràctica sobre responsabilitat social corporativa per a les organitzacions associades a La Unió i el Perfil de Compromís Social. Aquesta dedicació a la responsabilitat social corporativa ha posat de manifest la importància de l’impacte positiu que les organitzacions poden tenir en la societat.
Durant el Congrés, Marta Forner, tècnica de l’àrea de comunicació de La Unió, ha donat la cobertura dels esdeveniments, posant en valor diversos projectes presentats per les entitats associades.
La connexió amb els organitzadors ha contribuït a socialitzar els continguts i a consolidar la Unió com un altaveu de difusió dels coneixements d’aquest congrés anual.
Aprenentatges del Congrés
El Congrés Mundial d’Hospitals és un fòrum global que reuneix líders, professionals i experts en salut per debatre i compartir coneixements sobre les últimes tendències, reptes i solucions. El tema central del congrés reflecteix la importància de la cooperació i l’aprenentatge col·lectiu per portar a casa les millors pràctiques i coneixements de tot el món.
Lideratge i benestar dels professionals
S’ha parlat de la importància del desenvolupament d’un lideratge enfocat en la flexibilitat i la resiliència a entorns variables. Es necessiten competències d’intel·ligència emocional, confiança i gestió de conflictes, prendre decisions efectives i liderar el canvi.
El benestar emocional és un tema d’actualitat a escala mundial i hauria de ser una prioritat per a totes les organitzacions. La discussió se centra en com fomentar una cultura organitzativa que promogui el suport i el reconeixement per motivar i valorar els professionals, amb l’objectiu de tenir un impacte positiu en el seu benestar emocional.
Elena Puigdevall, actual vicesecretaria de La Unió i directora general de la Fundació Aspace Catalunya, ha donat a conèixer el model de lideratge basat en els valors de l’entitat, i amb una visió de futur innovadora que li permet assolir una transformació i convertir-se en organització referent.
Sostenibilitat i medi ambient
Es fa una crida a l’acció arreu del món, amb iniciatives que impulsen la salut de les persones i alhora reduint la petjada de carboni. Les experiències i estratègies per liderar en matèria de clima i resiliència, van des dels primers passos que ha de fer una organització per reduir l’impacte ambiental, integrar la sostenibilitat en la governança i aconseguir una millor atenció a les persones amb baixes emissions.
Com a novetat, el Centre de Sostenibilitat de Ginebra, ha presentat la seva nova eina d’acceleració de la sostenibilitat (SAT), que ofereix a les organitzacions sanitàries i socials una solució integral per avaluar la seva maduresa de sostenibilitat, fer un seguiment del progrés i obtenir idees per accelerar l’acció. La Fundació Sanitària Mollet i Fundació Assistencial de Mútua de Terrassa han participat a la prova pilot.
Natalia Allué, directora mèdica de la Fundació Sanitària Mollet, ha presentat la demostració d’assolir la NetZero promovent una Cultura Verda a la institució i reduint l’impacte de la seva activitat en l’entorn i la seva empremta de carboni.
Innovació en els models d’atenció
Diferents experiències han demostrat com la introducció de noves idees, processos, tecnologies o pràctiques, milloren significativament l’eficiència, la qualitat de l’atenció a les persones, l’accessibilitat als serveis de salut.
S’han destacat projectes d’integració assistencial per oferir un continuum assistencial, la incorporació de la participació de les persones en la presa de decisions i el reptes d’incorporar tecnologies.
Jordi Vilana, director general d’Aran Salut SL, ha parlat sobre els reptes i implementació del projecte d’Integració d’atenció comunitària i ambulatòria a l’Aran, que ha comptat amb el suport de la Fundació Unió.
Maria Fernanda Velarde, metge geriatra Parc sanitari Pere Virgili, ha abordat l’atenció primària i geriàtrica integrades amb un enfocament longitudinal per a un envelliment saludable.
Dolors Garcia, cap clínic del Servei d’Urgències de la Fundació Althaia, ha presentat 3D/3D+ com a eina per a una avaluació geriàtrica ràpida i adequació del recurs assistencial en el moment del alta des del Servei d’Urgències.
Alexandru Ciudin, uròleg de l’Hospital Universitari Mollet, ha presentat una comunicació sobre la nova Consulta d’Urologia d’Alt Rendiment del Servei d’Urologia que cerca la millora de l’eficàcia i el rendiment de les consultes.
Esther Calbo, cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’HUMT Fundació Assistencial de Mútua de Terrassa, ha presentat el Programa VINCat: Un model d’èxit d’atenció a la prevenció d’infeccions i la reducció del consum d’antimicrobians a Espanya.
Premis i reconeixements
El Programa d’Atenció a la Fragilitat del Servei d’Urgències de l’Hospital de Sant Pau, Premi Or a l’Excel·lència en Qualitat i Seguretat del Pacient. El guardó reconeix la tasca multidisciplinària del Servei d’Urgències en aquest àmbit i el treball en xarxa amb els proveïdors de l’Àrea Integral de Salut (AIS) Barcelona Dreta.
Han recollit el premi Marta Blazquez-Andion, Carme Valls i Leopoldo Higa.
La Fundació Sanitària Mollet ha guanyat el premi al Best Poster Award pel projecte de Green Hospital que ha assolit el repte de ser un centre NetZero en emissions de CO2, destacant els esforços continuats per reduir l’empremta de carboni i promoure pràctiques sostenibles dins de l’entorn hospitalari.
Han recollit el premi Jaume Duran Navarro i Miguel Ángel Martínez Sánchez.
Els associats de La Unió, Althaia, Clínic Barcelona, Consorci Sanitari de Terrassa, Fundació Aspace Catalunya, Fundació Assistencial de Mútua de Terrassa, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Fundació Hospital de Sant Celoni, han presentat 14 pòsters.
Innovation Hub
Doole Health i Validated ID, empreses membres del Fòrum d’Associats de La Unió, han estat seleccionades per participar en el i-to-i Hub d’Innovació que ha tingut lloc en el marc del Congrés. Aquest nou espai, que presenta solucions a nivell global amb impacte en l’atenció de les persones, ha permès a les entitats compartir experiències, presentar el seu producte, interactuar amb líders hospitalaris, i situar-se com a referents.
Rumb a Rio
Del 10 al 12 de setembre de 2024 tindrà lloc el 47è Congrés Mundial d’Hospitals a Rio de Janeiro, Brasil. Els 5 eixos del congrés són lideratge, professionals, models clínics de qualitat, innovació en cures i operacions hospitalàries i sostenibilitat. Ja està obert el call for abstracts per participar-hi.